Raemon Sluiter was geen fan van John van den Heuvel totdat hij een heftige aflevering zag van Dossier van den Heuvel.

Soms moet je je mening bijstellen. Zo ben ik jarenlang geen groot fan van John van den Heuvel geweest. Ik dacht dat het misschien in het criminele verslaggevingswater zat. Heftige zaken aanpakken waarbij mensen antwoorden krijgen op de meest verschrikkelijke vragen is sowieso nobel natuurlijk.

Alleen op het moment dat het voeden van het ego van de persoon in kwestie net zo belangrijk lijkt te zijn als het oplossen van een ernstige zaak, ben je bij mij een beetje aan het verkeerde adres. Heb je in ieder geval geen waterdicht alibi. Dat gevoel had ik altijd een beetje bij John. En bij een andere misdaadverslaggever, maar die naam zal ik hier niet noemen, want daar ziet en hoort u al meer dan genoeg over.

Geen onaardige vent, maar John was voor mijn gevoel nét iets te vaak bij BN’ers in de buurt, had het nét iets te vaak over z’n vriendschap met een bekende voetballer van destijds Ajax (iets waardoor ik iemand nou niet per se leuker ga vinden natuurlijk), en was nét iets te vaak op tv wanneer het niet over criminelen ging.

Article continues after the ad

Misschien heeft het te maken met het feit dat ik veel weg ben, maar ik heb John de laatste jaren steeds minder op tv gezien. Er gaat nu geen grap komen over het feit dat hij ook een tijdje onder heeft moeten duiken omdat een stel criminelen hem zocht.

Dat zijn geen grappen, en die moet je er ook niet over maken. Het was voor mij even een heel duidelijk met de neus op de feiten gedrukt worden-momentje, dat het linke soep is wat deze crimewatchers doen.

Dus trok ik maandagavond de stoute schoenen aan om Dossier Van den Heuvel te kijken. De naam mag dan misschien toch een beetje suggereren dat het om John gaat, niets is verder van de waarheid.

John ging op zoek naar een veroordeelde pedofiel die in Kenia een weeshuis heeft. Hij zorgde ervoor dat twee vrouwen oog in oog konden staan met de man die hen vroeger misbruikt heeft, en zo misschien een stukje af konden sluiten.

Meer ga ik er niet over zeggen, en u aanraden om de aflevering terug te kijken. In eerste instantie vanwege de heftigheid van het onderwerp. Maar in tweede instantie om de manier hoe John het in beeld heeft gebracht en behandeld.

Heftige, integere tv gemaakt door een man die in alles uitstraalde dat het niet om hem ging, maar dat er grotere doelen gediend moesten worden.

En dat één van z'n beste vrienden voor die ene club gespeeld heeft, kan ik hem dan ook met alle liefde vergeven.

More content below the advertising