Raemon Sluiter is gek op tennis en houdt van sportdocumentaires, het liefst over tennis, maar soms heeft hij behoefte aan wat anders en dan zit hij altijd goed bij Andere Tijden Sport.

Tennis is mijn favoriete sport om naar te kijken. Omdat ik helemaal verslaafd ben aan het spelletje, maar ook omdat het mijn wereld is. Ik ken praktisch iedereen en weet van bijna elke speler meer dan leeftijd en geboorteland. Als iemand dan een geweldige wedstrijd wint, is het voor mij niet alleen een tennisser of tennisster die een mooie wedstrijd wint, dan flitst het hele verhaal erachter door mijn hoofd. Trainerswissels, verbroken relaties, blessures en ga zo maar door.

En daarom ben ik dus zo gek op sportdocumentaires. Want daarin zie je meer dan de geweldige prestatie van een persoon of team. Dan kom je erachter wat ze eigenlijk allemaal doorstaan hebben om tot die prestatie te komen. Leuk zo’n ace op matchpoint, maar die 3500 mandjes ballen die er door de jaren door weer en wind op baan elf op TC Schiebroek geserveerd zijn, die zie je allemaal niet. Nu zou 3500 mandjes serveren wat saai kunnen overkomen in een docu, maar u begrijpt wat ik bedoel. Je krijgt een veel beter idee hoe iets tot stand is gekomen. 

Natuurlijk is het niet altijd een feest. Zo is er een documentaire over de geweldige tennisster in de dubbele betekenis van het woord, Maria Sharapova, waarin ze uit de doekjes probeert te doen hoe zij haar schorsing uitzat vanwege het gebruik van het geneesmiddel Meldonium. Buitengewoon interessant natuurlijk. Ze had het nodig vanwege astma, zegt ze. Maar als u antwoord wilt op de vraag welk middel ze dan nu gebruikt voor haar astma, komt u bedrogen uit. Maar mocht u willen weten waar de volgende winkel van haar snoepjesmerk Sugarpova geopend gaat worden, bent u wel aan het juiste adres.

Article continues after the ad

Maar er is genoeg objectieve, sportieve diepgang op tv en daar hoeven we niet eens zo lang voor te zoeken. De NOS maakt prachtige docu’s in de reeks Andere Tijden Sport. Twee weken geleden was er een geweldige over Frans Derks, de scheidsrechter die tot op de dag van vandaag door iedereen die iets met voetbal te maken had zeer wordt gewaardeerd. En komende week komen ze met een aflevering over Willem van Hanegem. Geliefd om z’n lompigheid, hoe komt dat nou eigenlijk? U kunt zondagavond 22.10 uur op NPO 1 inschakelen voor het antwoord.

Ik laat het tennis zondagavond even voor wat het is. Want naar een document over een authentieke, succesvolle, lompe voetballer, een echt Feyenoord-icoon kijk ik nóg liever.

More content below the advertising