De rapen zijn vast erg snel gaar

Goed nieuws reist snel. Slecht nieuws ook trouwens. Welke van de twee het is, laat ik aan u over. En het maakt ook niet zoveel uit, want Albert Verlinde komt toch terug op tv.

En niet te zuinig. U heeft nog even de tijd om te wennen aan het idee, maar vanaf begin volgend jaar zal hij dagelijks in een programma op SBS6 te zien zijn als deskundige. Pardon, als insider, zoals Albert zichzelf in een interview een week geleden noemde. Alles en iedereen is namelijk tegenwoordig maar deskundige, volgens de roddelprof. Als je écht van de hoed en de rand weet, ben je een insider, aldus showbizzdeskundige Albert Verlinde. 

In welk programma Albert zal opduiken, is nog onduidelijk, maar dat het door Jan Versteegh gepresenteerd gaat worden, is in ieder geval zeker. En dat is een hele prestatie, aangezien Jan buiten deze talkshow waarschijnlijk vast ook nog de programma’s Jan Switcht naar Talpa, Jan Gaat een Talkshow Presenteren, Jan Gaat op Reisen Jan Gaat Nog een Keer op Reiszal willen maken. Maar hoe laat en wat de insteek gaat zijn van z’n talkshow, laat zich nog raden.

More content below the advertising

Ben in elk geval benieuwd of het een succes gaat worden. Beide mannen zijn zeer kundig, dat hoeven ze niet meer te bewijzen. Maar of ze de gunfactor aan hun kont hebben hangen, weet ik zo net nog niet. Beiden hebben een ego maatje Peter R. en weten dat verdomd slecht te verbergen. Het zou zomaar kunnen dat er een strijd binnen het programma gaat ontstaan. Als Jan bijdehand gaat doen tegen de opper-deskundige, zijn de rapen snel gaar.

En dan hebben we het nog niet eens over de concurrentie gehad. De vraag is of er - met de terugkeer van DWDD, de uiterst stabiele Pauw, en de steeds meer comfortabel wordende Twan Huys - überhaupt ruimte is voor nog een talkshow in Nederland. En als het meer een programma à la Boulevardwordt, gaan ze het ook niet zo snel winnen. Want er mag over dat programma gezegd worden dat het nog niet zo lekker loopt, maar als de kijkers er wel gewoon blijven hangen, lijkt me dat ook niet iets waar je zomaar even de strijd van wint.

Kortom, genoeg onzekere factoren en dus wachten we maar rustig af hoe het gaat lopen. U bent dankzij deze deskundige in ieder geval weer helemaal op de hoogte. Wat zeg ik? Insider bedoelde ik natuurlijk.

More content below the advertising

Onze columnist Klaas is blij dat er geen Oscar is gekomen voor 'populaire film', want het is een beetje een troostprijs die beter past bij de MTV Movie Awards.

Even leek het erop dat we dit jaar voor het eerst sinds zeventien jaar getrakteerd zouden gaan worden op een nieuwe Oscar-categorie, maar die plannen gingen al vrij snel na de aankondiging weer de ijskast in. Een Oscar voor de beste ‘populaire’ film: het is ook een problematisch idee. Het werd uitgebroed als onderdeel van de voortdurende pogingen om meer kijkers te trekken naar de uitreiking.

Ik vraag me af wat de Academy hier precies van verwacht had. Stel nou dat Avengers: Infinity War die nieuwe Oscar zou winnen. Dan beklimmen Kevin Feige en misschien Mitchell Bell het podium om de prijs in ontvangt te nemen. Wie? Tja, dat zijn twee van de producenten van de film, de mensen die doorgaans prijzen voor films in ontvangst nemen. Niet echt spetterende tv, denk ik zo.

More content below the advertising

Natuurlijk kunnen ze ook Chris Hemsworth, Scarlett Johansson en Robert Downey jr. mee het podium op slepen, maar waarschijnlijk zijn zij er toch wel: het stikt bij de Oscars altijd van de sterren die hun nieuwe films komen pluggen door een prijs uit te reiken. Dus dat maakt ook het verschil niet. En wie wil de popcorn-Oscar nou eigenlijk winnen? Een nominatie is eigenlijk een classificatie als B-product: een film die niet goed genoeg was voor de categorie beste film, maar die we toch een prijsje willen geven.

Toen de plannen vorig jaar bekend gemaakt werden, was Black Panther meteen de gedoodverfde winnaar, maar hoofdrolspeler Chadwick Boseman benadrukte meteen dat hun film voor niks minder ging dan beste film. Dat vertrouwen bleek niet misplaatst, want Black Panther zit bij de acht kanshebbers dit jaar en is na een prestigieuze prijs van de vakbond voor acteurs opeens gepromoveerd tot gevaarlijke outsider. Misschien moet het Oscar-comité maar niet meer proberen de show te veranderen in de MTV Movie Awards.

De zon gaat als een malle voor je schijnen

Raemon Sluiter was net zoals iedereen verrast dat Piet Paulusma mocht vertrekken bij SBS6. Hij gaat de weerman missen en vraagt zich af of de zender wel slim bezig is.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Na 23 jaar trouwe dienst heeft SBS besloten het contract met weerman Piet Paulusma niet te verlengen. 31 december zal ‘Oant moarn’ voor het laatst klinken. Hoewel… Gaat hij dat wel zeggen, als het ‘tot morgen’ betekent en hij de volgende dag niet op de buis verschijnt?

Natuurlijk gaat hij dat blijven zeggen. Want er gaat een front met aanbiedingen aankomen voor Piet, dat kan niet anders. Bij omroep Max zou hij gezien zijn leeftijd natuurlijk geweldig passen, en voor RTL zou het ook een geweldige stunt zijn. Die zeggen nu dat hij er met z’n SBS-verleden niet past, maar u kent het gezegde: Niks zo veranderlijk als het weer en met elkaar strijdende zenderbazen. Over Piet maak ik me geen zorgen. Over SBS daarentegen…

More content below the advertising

Vernieuwen snap ik. Maar de vraag als je gaat vernieuwen, waarom ga je dan in zee met iconen die in de hoog zomer/ begin herfst van hun carrière zijn? werpt zich natuurlijk wel op. Ik druk me voorzichtig uit, want ik wil geen Gordon op m’n dak. Laat die maar met Angela de Jong door de modder rollen. Is misschien wel een aardig format, trouwens. Ik zit niet te springen om een tv-carrière, maar als ze nog een scheidsrechter nodig hebben, mogen ze me bellen. Ik hoop op een verlenging.

Maar genoeg over SBS. Te veel zelfs. Piet, nu pakken de donkere wolken zich misschien even samen, de zon gaat straks weer als een malle voor je schijnen. Er valt altijd meer regen naast je, dan op je. Laat ze bij SBS maar. Jij weet als geen ander dat als je wind zaait, je storm zult oogsten. Laat ze maar de opgaande zon aanbidden. Het staal wordt in de wind gehard, en jij gaat voor de regen thuis zijn.

Mooi hoe je netjes blijft in je interviews, tegen de wind in is het immers kwaad roeien. Zo gaat het nou eenmaal in die wereld, als het in de kajuit regent, dat drupt het in de hut. Maar jij laat de wind niet door de hekken waaien. Ik hoop dat ze je niet met de noorderzon gaan laten vertrekken, dat ze je eerst op een mooie manier flink in het zonnetje gaan zetten. Want als er iemand met z’n neus in de wind mag lopen, ben jij het.

Oant moarn, Piet. Tot morgen.