De rapen zijn vast erg snel gaar

Goed nieuws reist snel. Slecht nieuws ook trouwens. Welke van de twee het is, laat ik aan u over. En het maakt ook niet zoveel uit, want Albert Verlinde komt toch terug op tv.

En niet te zuinig. U heeft nog even de tijd om te wennen aan het idee, maar vanaf begin volgend jaar zal hij dagelijks in een programma op SBS6 te zien zijn als deskundige. Pardon, als insider, zoals Albert zichzelf in een interview een week geleden noemde. Alles en iedereen is namelijk tegenwoordig maar deskundige, volgens de roddelprof. Als je écht van de hoed en de rand weet, ben je een insider, aldus showbizzdeskundige Albert Verlinde. 

In welk programma Albert zal opduiken, is nog onduidelijk, maar dat het door Jan Versteegh gepresenteerd gaat worden, is in ieder geval zeker. En dat is een hele prestatie, aangezien Jan buiten deze talkshow waarschijnlijk vast ook nog de programma’s Jan Switcht naar Talpa, Jan Gaat een Talkshow Presenteren, Jan Gaat op Reisen Jan Gaat Nog een Keer op Reiszal willen maken. Maar hoe laat en wat de insteek gaat zijn van z’n talkshow, laat zich nog raden.

Ben in elk geval benieuwd of het een succes gaat worden. Beide mannen zijn zeer kundig, dat hoeven ze niet meer te bewijzen. Maar of ze de gunfactor aan hun kont hebben hangen, weet ik zo net nog niet. Beiden hebben een ego maatje Peter R. en weten dat verdomd slecht te verbergen. Het zou zomaar kunnen dat er een strijd binnen het programma gaat ontstaan. Als Jan bijdehand gaat doen tegen de opper-deskundige, zijn de rapen snel gaar.

En dan hebben we het nog niet eens over de concurrentie gehad. De vraag is of er - met de terugkeer van DWDD, de uiterst stabiele Pauw, en de steeds meer comfortabel wordende Twan Huys - überhaupt ruimte is voor nog een talkshow in Nederland. En als het meer een programma à la Boulevardwordt, gaan ze het ook niet zo snel winnen. Want er mag over dat programma gezegd worden dat het nog niet zo lekker loopt, maar als de kijkers er wel gewoon blijven hangen, lijkt me dat ook niet iets waar je zomaar even de strijd van wint.

Kortom, genoeg onzekere factoren en dus wachten we maar rustig af hoe het gaat lopen. U bent dankzij deze deskundige in ieder geval weer helemaal op de hoogte. Wat zeg ik? Insider bedoelde ik natuurlijk.

Ik gok dat All You Need Is Love wint

Onze columnist Klaas kijkt al vooruit op de kerstperiode en vraagt zich af welke films goed gaan scoren.

Bioscopen halen een royaal deel van hun opbrengst binnen in de laatste twee maanden van het jaar, zeker in Nederland. We zijn hier echte winter-filmkijkers en daar houden de makers van eigen bodem in elk geval rekening mee. Maar ook internationaal zetten de studio’s steevast een heleboel potentiële kaskrakers klaar, want rondom de kerst naar de bioscoop gaan is over heel de wereld een geliefde traditie.

Eén van die blockbusters arriveert deze week al in de zalen, dus is het een mooi moment om op de zaken vooruit te lopen en te voorspellen wat de grote kerstklapper van dit jaar gaat worden. Eén van de voornaamste kanshebbers draait dus al bijna: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Dat lijkt vroeg om nog wat bezoekers te kunnen trekken tegen de tijd dat de Kerstman ten tonele verschijnt, maar deze Potter-prequel zit niet voor niks in hetzelfde ‘time slot’ als veel van de Harry-films: die vult de stoelen nog tot diep in december.

Een andere geheide hit is All You Need Is Love, een romcom die de Alles is Liefde van dit jaar moet gaan worden. Dat is vaker geprobeerd en het is een paar keer nog bijna gelukt ook, maar deze heeft alles in zich om die ambitie echt waar te maken. Is dat soort humor je wat te braaf, dan heeft Jandino nog het tweede deel van Bon Bini Holland voor je. Of als het juist nog wat opgepoetster moet allemaal, dan staat er nog een ander deel twee op de kalender: Mary Poppins Returns.

Allemaal goede kandidaten voor een dik kerstsucces en dan heb ik de meest klassieke kerstfilm van het stel nog niet eens genoemd: de animatiefilm The Grinch. Maar toch gok ik erop dat All You Need Is Love dit jaar als kerstkampioen uit de bus komt. Die cast, Will Koopman, het feelgood-verhaal, die titel: dan heb je geen kerstwonder meer nodig.

Het is me toch een teringzooi daar

Het nieuwe EO-programma Genaaid zette onze columnist Raemon Sluiter aan het denken over zijn eigen kledingkeuzes. 

Bij een nieuw programma dat Genaaid heet, denkt u waarschijnlijk in eerste instantie aan die droevige schwalbes op de voetbalvelden. Aan onze minister-president met zijn valse beloftes. Of aan Kim Holland die zich weer eens van haar beste kant laat zien. Welke kant dat is, laat ik aan ieder voor zich, smaken verschillen.

Maar nee, Genaaid is een nieuw programma van de EO, dus kan er door Kim wel een streep. En ik moet u teleur- dan wel geruststellen, het gaat ook niet over het seksleven van Andries Knevel. Maar ook zonder de hulp van Kim en Andries zou dit programma het wel eens heel goed kunnen gaan doen.

In Genaaid gaat Jennifer Hoffman met een aantal kledingontwerpers op reis om te zien hoe de ontworpen kleding uiteindelijk gemaakt wordt, en welke gevolgen dat heeft. Allemaal leuk een aardig dat fashionwereldje, maar wat gebeurt er nou eigenlijk voor je collectie in de winkel ligt? Bijna iedereen weet over het hongerloon dat de arbeiders daar krijgen. Maar is er nog meer dat het daglicht niet kan verdragen?

In de eerste aflevering (woensdagavond op NPO 3) overvalt Jennifer de jonge ontwerpers met het bericht dat ze naar Myanmar gaan. Chapeau voor de makers: ik kan me zo voorstellen dat de deelnemers dachten twee weken naar Milaan te gaan, even lunchen met Donatella Versace, brainstormsessie met Viktor en Rolf, en ’s avonds nog een feestje meepakken met Doutzen Kroes en Karl Lagerfeld.

Maar in plaats daarvan mogen ze naar de katoenvelden om mee te helpen, naar de ververijen om te zien met wat voor verschrikkelijke (pardon dames en heren van de EO, maar dit is nu eenmaal hoe ik dingen nog iets duidelijker maak) teringzooi de arbeiders moeten werken om onze shirtjes een leuk kleurtje te geven. En die troep gaat vervolgens zo de rivier in, waar het weer in het drinkwater terechtkomt en het land ermee besproeid wordt. Met een beetje geluk gaan er bomen met fel gele en roze T-shirts groeien. En met een beetje pech gaat er een heel land naar de kloten omdat wij die leuke trui ook toch ook wel graag in het kobaltblauw willen.

Ik ga in ieder geval kijken. En proberen iets bewuster met m’n kledingkeuze aan de slag te gaan.