Onze columnist Klaas wist dat Nederland gek is op Queen, maar ook de filmkenner werd verrast door het gigantische succes van Bohemian Rhapsody.

Ik wist heus wel dat de muziek van Queen nog steeds leeft in Nederland: om dat te bewijzen, hoef je alleen maar de Top 2000 van de laatste jaren door te neuzen. Maar wat dat voor effect zou hebben in de bioscoop, had ik echt onderschat. Drie maanden geleden is het dat Bohemian Rhapsody uitkwam. Het is de best bezochte film van 2018 in Nederland en nog steeds staat hij op nummer één in de bioscoop top 20.

Voor elke dollar die er tot nu toe aan verdiend is, komt twee en een halve cent uit Nederland. Dat vind ik aardig wat voor zo’n stipje op de wereldkaart. En wie weet wat er nog bijkomt als Rami Malek straks een Oscar wint voor zijn rol als Freddie Mercury, want die kans is behoorlijk. Als een film het zo buitensporig goed doet, zegt dat iets over de mensen die erheen gaan.

Article continues after the ad

Daar zit in zo’n geval altijd volk bij dat normaal gesproken nooit naar de bioscoop gaat. Maar als ze van de familie en collega’s hebben gehoord dat ze ook geweest zijn en het onderwerp dan ook nog een belletje doet rinkelen, komt er een hele nieuwe schare bezoekers tevoorschijn uit hun huizen. Daarnaast is Bohemian Rhapsody ook van het soort waar de echte fans meerdere malen heen gaan: ook een voorwaarde om zulke bezoekcijfers te halen.

Intussen proberen andere filmmakers dit succes te imiteren en dus gaan we de komende jaren overspoeld worden door nog veel meer biografische films over beroemde muzikanten. Hopelijk ben je geïnteresseerd in Elton John, Tammy Wynette, Janis Joplin en Aretha Franklin, want aan hun levensverhaal op film wordt op dit moment gewerkt. Dankjewel Freddie!

More content below the advertising