Die vraag werd gesteld in een artikel dat ik las over Mowgli, een Junglebook-film die op de rol stond voor oktober.

Stond, want de film komt niet meer uit in de bioscoop, maar zal ergens begin 2019 zijn première beleven op Netflix. Ik snap wel hoe dat komt, want zo gaat dat vaak met films waar de verantwoordelijke studio opeens geen vertrouwen meer in heeft: ze sparen verdere kosten uit door het hele bioscooptraject over te slaan en hopen dat er op een andere manier nog een paar centen uit te slaan zijn. Vroeger was dat dvd, nu zijn dat streamingdiensten zoals Netflix.

Meestal zijn het ook niet de beste films waarmee dit gebeurt. Maar bij Netflix zijn ze niet stom. Natuurlijk valt er geld te verdienen met het aanbieden van films waar het om wat voor reden dan ook anders mee is afgelopen dan ooit de bedoeling was: als er toffe acteurs in zitten of het verhaal op z’n minst aanlokkelijk klinkt, zijn er altijd wel mensen die ernaar willen kijken.

Neem nou The Cloverfield Paradox, die net zo’n route volgde als Mowgli: het bleek een flutfilm, maar een heleboel mensen hebben ‘m toch bekeken. Maar begin dit jaar had Netflix Annihilation, die in Amerika nog wel de bios had gehaald, maar de rest van de wereld moest streamen. Dat was een geweldig stukje scifi-horror, alleen commercieel totaal kansloos. En ik denk dat Mowgli, een duistere variant op het bekende verhaal met onder meer Christian Bale, Cate Blanchett en Benedict Cumberbatch, in die categorie valt. Het mooie is dat regisseur Andy Serkis zich nu helemaal niet meer hoeft in te houden met de gruwelijkheden. Geluk bij een ongeluk dus.

Article continues after the ad
More content below the advertising