Veronica Magazine's filmredacteur Klaas Kaptijn over zijn belevenissen in de bioscoop en Hollywood.

Het is een vraag die nooit lang wegblijft: wie wordt de nieuwe James Bond? Maar sinds bekend werd dat de volgende Bond-film met Daniel Craig zijn laatste zal zijn, is hij eindelijk weer actueel. Een naam die al heel lang wordt genoemd, is die van Idris Elba – en vorige week nog iets vaker dan normaal, toen hij een tweet de wereld in stuurde met de tekst: ‘My name’s Elba, Idris Elba’. 

Een grapje, bleek later, maar je weet het nooit. Het kan het gedrag zijn van een man die al jaren wordt bestookt met Bond-vragen zonder zelf te weten waar hij aan toe is, óf hij heeft er al een paar gesprekken met dezen en genen opzitten en wordt inmiddels een beetje melig van al dat geheimzinnige gedoe. Persoonlijk denk ik dat hij een heel goede James Bond kan zijn: eentje die wat nieuws aan de rol kan toevoegen aan de rol – en dan heb ik het niet eens over zijn huidskleur, wat voor verkrampte puristen nogal een struikelblok is. Maar ik zou het ook jammer vinden als hij door deze rol nog maar beperkt beschikbaar zou zijn voor andere.

Het is mogelijk om Bond te spelen én lekker bezig te blijven met andere films: Sean Connery maakte in zijn tijd als 007 ook Marnie en The Hill en Daniel Craig wisselde zijn hoofdrol af met van alles, van The Girl with the Dragon Tattoo tot een Kuifje-film. Misschien zou dat voor Elba niet eens nodig zijn, omdat hij al een heleboel andere grote films op zijn naam heeft staan. Maar juist dat is de reden waarom ik denk dat hij het niet gaat worden: hij is te bekend om nu nog James Bond te gaan uithangen. 

Article continues after the ad

Jammer, want ik had ’m graag nog eens een wodka-Martini horen bestellen.
 

More content below the advertising