Foto: Tom Holkenborg
Foto: Tom Holkenborg

Junkie XL is een van de beste filmcomponisten in Hollywood. Onze columnist Klaas is al jaren fan van deze muzikale alleskunner.

Componist. Bij dat woord denk ik automatisch aan lui als Bach en Beethoven, dus misschien dat ik daarom ook bij filmcomponisten zo’n beeld heb van oude mannen in jacquet voor een orkestbak. En die zijn er genoeg, dus zo vreemd is dat niet. Maar je hebt ze ook met een platte pet en trainingsjack.

Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, verkent als Nederlander nieuw terrein in Hollywood, want nog nooit hadden we een landgenoot die daar zoveel succes had als filmmuziekmaker. Ik heb ergens nog een ouderwets cd-singletje liggen van Zerotonine, een hit van hem uit 1999, dus ik mag best zeggen dat ik een liefhebber van het eerste uur ben, vind ik.

Article continues after the ad

Deze man is zo onwaarschijnlijk muzikaal, dat hij alles had kunnen gaan doen op muziekgebied wat hij wilde, maar dat hij uiteindelijk terecht is gekomen in de filmmuziek is natuurlijk supertof. Ik zag zijn naam in een bericht over een nieuwe film over gameheld Sonic the Hedgehog, waarvoor hij de muziek gaat maken.

Het wordt een nieuwe toevoeging aan een cv waar al films op staan zoals Mad Max: Fury Road, Deadpool, Tomb Raider en Alita: Battle Angel, die nu in de bioscoop draait. Maar Tom heeft ook gecomponeerd voor reclames en computergames: als het een soundtrack nodig heeft, kan hij ervoor zorgen.

Tegenwoordig werkt hij vanuit een studio in Los Angeles, die je voor de grap eens zou moeten bekijken: zo ramvol staat die met instrumenten, synthesizers en allerhande andere apparatuur. Niet bij hem aanbellen als je in de buurt bent: het kan gewoon via zijn YouTube-kanaal, waarop hij al zijn componeergeheimen met de wereld deelt. Doe er je voordeel mee.

More content below the advertising