Venom kon weleens rampzalig uitpakken

Veronica Magazine's filmredacteur Klaas Kaptijn voorspelde het al voor de première; Venom is geen hoogvlieger.  

Mocht je vorige week een ijselijk geschreeuw hebben gehoord dat je niet helemaal kon plaatsen: dat was het geluid van een miljoen fanboys die het nieuws kregen dat Venom gekeurd is voor 13 jaar en ouder. Ja, de anti-superheldenfilm met Tom Hardy als journalist die geconsumeerd wordt door een buitenaardse symbioot wordt niet het gore-festijn waar de fans op gehoopt hadden. Of beter gezegd: de studio ze had beloofd.

De makers hebben keurig volgens afspraak een film gemaakt waarin de oppermachtige glibber mensen de kop afbijt, maar na een staaltje knip- en plakwerk gaan we dat dus niet zien als hij eenmaal draait vanaf 4 oktober. En al heb ik geen duit in het zakje gedaan bij de giftige comments gewijd aan dit teleurstellende verhaal, vind ik het wel erg jammer dat er zo lafjes met Venom wordt omgesprongen. Deze film heeft al het brute geweld en gestoorde wendingen in zich om in het rijtje te komen bij The Crow, Sin City, Wanted en Kick-Ass: bikkelharde stripverfilmingen waar de liefhebbers nu nog steeds graag naar kijken. En dat is heel wat in dit hap-slik-weg-genre.

De laatste jaren durven de grote studio’s steeds meer aan wat dat betreft: er werden bijvoorbeeld vrachten geld gestopt in de Deadpool-films en Wolverine-apotheose Logan en dat is dubbel en dwars terugverdiend. Maar in het geval van Venom speelt er nog wat: we hebben hier namelijk te maken met één van de populairste aartsvijanden van Spider-Man en de studio wil alle opties open houden om hem en Spidey in de toekomst weer samen te brengen in een wat familievriendelijkere film. Maar ja, we hebben met Spider-Man 3 gezien hoe rampzalig dat de vorige keer afliep. Eerst maar eens afwachten hoe deze film uitpakt, die helaas pas een dag voor de première aan de pers getoond wordt. Ook al zo’n teken aan de wand…

More content below the advertising
More content below the advertising

Onze columnist Klaas is blij dat er geen Oscar is gekomen voor 'populaire film', want het is een beetje een troostprijs die beter past bij de MTV Movie Awards.

Even leek het erop dat we dit jaar voor het eerst sinds zeventien jaar getrakteerd zouden gaan worden op een nieuwe Oscar-categorie, maar die plannen gingen al vrij snel na de aankondiging weer de ijskast in. Een Oscar voor de beste ‘populaire’ film: het is ook een problematisch idee. Het werd uitgebroed als onderdeel van de voortdurende pogingen om meer kijkers te trekken naar de uitreiking.

Ik vraag me af wat de Academy hier precies van verwacht had. Stel nou dat Avengers: Infinity War die nieuwe Oscar zou winnen. Dan beklimmen Kevin Feige en misschien Mitchell Bell het podium om de prijs in ontvangt te nemen. Wie? Tja, dat zijn twee van de producenten van de film, de mensen die doorgaans prijzen voor films in ontvangst nemen. Niet echt spetterende tv, denk ik zo.

More content below the advertising

Natuurlijk kunnen ze ook Chris Hemsworth, Scarlett Johansson en Robert Downey jr. mee het podium op slepen, maar waarschijnlijk zijn zij er toch wel: het stikt bij de Oscars altijd van de sterren die hun nieuwe films komen pluggen door een prijs uit te reiken. Dus dat maakt ook het verschil niet. En wie wil de popcorn-Oscar nou eigenlijk winnen? Een nominatie is eigenlijk een classificatie als B-product: een film die niet goed genoeg was voor de categorie beste film, maar die we toch een prijsje willen geven.

Toen de plannen vorig jaar bekend gemaakt werden, was Black Panther meteen de gedoodverfde winnaar, maar hoofdrolspeler Chadwick Boseman benadrukte meteen dat hun film voor niks minder ging dan beste film. Dat vertrouwen bleek niet misplaatst, want Black Panther zit bij de acht kanshebbers dit jaar en is na een prestigieuze prijs van de vakbond voor acteurs opeens gepromoveerd tot gevaarlijke outsider. Misschien moet het Oscar-comité maar niet meer proberen de show te veranderen in de MTV Movie Awards.

De zon gaat als een malle voor je schijnen

Raemon Sluiter was net zoals iedereen verrast dat Piet Paulusma mocht vertrekken bij SBS6. Hij gaat de weerman missen en vraagt zich af of de zender wel slim bezig is.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Na 23 jaar trouwe dienst heeft SBS besloten het contract met weerman Piet Paulusma niet te verlengen. 31 december zal ‘Oant moarn’ voor het laatst klinken. Hoewel… Gaat hij dat wel zeggen, als het ‘tot morgen’ betekent en hij de volgende dag niet op de buis verschijnt?

Natuurlijk gaat hij dat blijven zeggen. Want er gaat een front met aanbiedingen aankomen voor Piet, dat kan niet anders. Bij omroep Max zou hij gezien zijn leeftijd natuurlijk geweldig passen, en voor RTL zou het ook een geweldige stunt zijn. Die zeggen nu dat hij er met z’n SBS-verleden niet past, maar u kent het gezegde: Niks zo veranderlijk als het weer en met elkaar strijdende zenderbazen. Over Piet maak ik me geen zorgen. Over SBS daarentegen…

More content below the advertising

Vernieuwen snap ik. Maar de vraag als je gaat vernieuwen, waarom ga je dan in zee met iconen die in de hoog zomer/ begin herfst van hun carrière zijn? werpt zich natuurlijk wel op. Ik druk me voorzichtig uit, want ik wil geen Gordon op m’n dak. Laat die maar met Angela de Jong door de modder rollen. Is misschien wel een aardig format, trouwens. Ik zit niet te springen om een tv-carrière, maar als ze nog een scheidsrechter nodig hebben, mogen ze me bellen. Ik hoop op een verlenging.

Maar genoeg over SBS. Te veel zelfs. Piet, nu pakken de donkere wolken zich misschien even samen, de zon gaat straks weer als een malle voor je schijnen. Er valt altijd meer regen naast je, dan op je. Laat ze bij SBS maar. Jij weet als geen ander dat als je wind zaait, je storm zult oogsten. Laat ze maar de opgaande zon aanbidden. Het staal wordt in de wind gehard, en jij gaat voor de regen thuis zijn.

Mooi hoe je netjes blijft in je interviews, tegen de wind in is het immers kwaad roeien. Zo gaat het nou eenmaal in die wereld, als het in de kajuit regent, dat drupt het in de hut. Maar jij laat de wind niet door de hekken waaien. Ik hoop dat ze je niet met de noorderzon gaan laten vertrekken, dat ze je eerst op een mooie manier flink in het zonnetje gaan zetten. Want als er iemand met z’n neus in de wind mag lopen, ben jij het.

Oant moarn, Piet. Tot morgen.