Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom heeft een verhaal over iedere plaat. Dit keer: Harlem van Bill Withers.

Het gebeurt best vaak dat er aan mij gevraagd wordt wat mijn favoriete plaat aller tijden is. En dat is voor een beroepsliefhebber een onmogelijke opgave om te beantwoorden. Dat hangt van het moment, het weer, je gemoedstoestand, windrichting, gevoel en nog veel meer af. Toch wil ik er een uit mijn top 5 aller tijden noemen: Bill Withers met Harlem.

Een van de spannendste liedjes ooit gemaakt vanwege de opbouw en de tekst en een climax die eigenlijk niet echt komt en je compleet verslagen achterlaat. Het nummer BLIJFT maar moduleren! Soul met een hoofdletter S! Jarenlang heb ik geroepen dat ik op basis van Harlem alleen al een standbeeld voor Bill wilde boetseren.

Article continues after the ad

En toen kwam het moment dat ik deze held een uur lang in mijn studio te gast had. In mei 2011. Een ontzettend aardige opa bleek hij te zijn. Hij trok zich halverwege de jaren 80 terug uit de muziekwereld. “Er gingen zich te veel blanke mensen bemoeien met mijn muziek”, zei hij. Omdat hij zichzelf het artiestenbestaan had aangeleerd (hij was toiletmonteur in vliegtuigen), kon hij het zichzelf ook weer afleren.

Fascinerende redenering vond ik dat. Van de een op de andere dag zong hij niet meer. Jarenlang vroeg ik me ook af wat er met hem was gebeurd. Hij leefde nog! Maar deed niks! Toen kwam de geweldige docu Still Bill. Nog nooit gezien? Kijken! En daarna heel hard Harlem draaien!

More content below the advertising