Onze columnist Klaas heeft lang moeten wachten op de eerste Marvel-film met een vrouw in de hoofdrol, maar is Captain Marvel nou echt de eerste?

Eerst vertikken ze het om films te maken over vrouwelijke superhelden en nu komen er opeens twee uit in dezelfde week! Al heb ik de eerste in het rijtje vooral voor de openingszin van deze column erbij gesleept... Maar toch: ontken maar eens dat opperrechter Ruth Bader Ginsberg een superheld is! De biopic On the Basis of Sex onderschrijft dat in elk geval duidelijk.

En dan hebben we natuurlijk het lang verwachte Captain Marvel: de eerste Marvel-film met een vrouw in de hoofdrol. De roep om diversiteit op alle fronten is eindelijk gehoord bij het grootste striphuis ter wereld. Want hoewel Black Widow al sinds de dagen van Iron Man 2, nu bijna tien jaar geleden, meeknokt met de kerels, kwam haar solofilm niet van de grond.

Article continues after the ad

Nu is luchtmachtofficier Carol Danvers, zoals Captain Marvel bij de burgerlijke stand bekend is, haar toch nog voor. Binnen het grotere verhaal van Marvels films is dat logisch: dat zal blijken als over anderhalve maand (!) Avengers: Endgame in de bioscoop komt. En die Black Widow-film gaat er ook gewoon komen: daar wordt intussen serieus aan gewerkt.

Het heeft lang geduurd totdat een vrouw de cast aanvoerde van een film van Marvel, maar tegelijkertijd is deze ‘primeur’ ook een mooi werktuig om hem aan de man te brengen. Misschien dat daarom voor alle gemak vergeten wordt dat Captain Marvel helemaal niet de eerste Marvel-film is over een vrouwelijke actieheld, want dat was Elektra uit 2005, met Jennifer Garner als vliegensvlugge held.

Maar omdat die een flop was en bovendien niet gemaakt is door Marvels eigen studio, wordt hij doodgezwegen. Verklaarbaar en misschien zelfs begrijpelijk, maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

More content below the advertising