Maxim Hartman schreef een column voor Veronica Magazine en de voormalige presentator van Rembo & Rembo hield zich niet in! 

Best vreemd dat ze me vragen voor een column over tv, juist in een tijd dat televisie op haar allerlaatste bibberende beentjes linea recta het eigen graf in loopt. Betekent dat nou dat ik inmiddels ook zwaar over mijn houdbaarheidsdatum ben (‘Jaa!’ schreeuwen de haters voorspelbaar in koor) of dat Veronica Magazine zelf dement is geworden omdat ze daar nog steeds denken dat televisie ertoe doet?

Ah fuck dat. Je hoeft je niet te schamen om af en toe te kijken. Hup, aan dat kloteding. Maar waar is die afstandsbediening als je ’m nodig hebt? Shit, ik zit erop. Oké, wat zien we? Iets waar ik al bang voor was: ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden is weer aan het zwemmen geslagen. Zijn solo-elfstedentocht is een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden. En Dionne Stax is erbij!

Article continues after the ad

Samen met duizenden juichende babyboomers die langs de kant van de slootjes staan te juichen alsof ze een uur geleden een halve xtc-pil hebben geslikt. De oud-Olympisch kampioen zwemt in drie dagen en nachten tweehonderd kilometer om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Daar kan natuurlijk niemand tegen zijn. Kanker is kankerkut.

Toch vind ik al dat sporten voor het goede doel, behalve lief bedoeld, vooral vrij stom. Ook dit verbroederende evenement is ultra-saaie tv. Lange afstandssporten zijn wellicht leuk om te doen, maar om naar te kijken zijn ze superslaapverwekkend.

Ik zap. Nog meer sport: vrouwenvoetbal. Vrouwenvoetbal is ook volgens de kenners niet te vergelijken met het mannenvoetbal. Het vrouwenvoetbal loopt immers honderd jaar achter. Even wat big data. Vrouwenvoetbal is 33% trager en er zijn per wedstrijd vijfhonderd unforced errors. Ze rennen gemiddeld ook vier km minder per wedstrijd. Er is veel minder publiek. En ze verdienen gemiddeld ook 175% minder dan voetballers met een piemel.

Dit zijn de harde feiten. Je kunt beter niks kritisch of emotioneels over het vrouwenvoetbal zeggen anders ben je onmiddellijk een vuile, gore seksist en bovendien gaan de leeuwinnen dan huilen. Even voor de goede orde: het Oranjeteam van de mannen is ook terecht jarenlang afgemaakt wegens treurige resultaten. Gelijke monniken, gelijke kappen, anders genderneutraliteit mijn reet.

Zap. Een vooruitblik: de Tour de France staat weer te beginnen en alle favorieten zijn inmiddels zwak, ziek of misselijk. Niet omdat het watjes zijn maar omdat professioneel fietsen gewoon onmenselijk is. Om bij al deze treurnis over de sportzomer een beetje positief te eindigen: onmenselijk of niet, de Tour wordt er wel mooi een stuk verrassender van.

P.S. Bijna vergeten te vermelden: Dionne Stax is inmiddels van de NOS overgestapt naar de AVROTROS. Had ik dus vorig jaar toch gelijk toen ik bij Pauw betoogde dat Dionnes strakke truitjes beter tot hun recht komen bij een ordinaire amusementsomroep!

[Twitter-icoon] @MAXIMHARTMAN

More content below the advertising