Na een grote serie als Game of Thrones was Carice van Houten weer toe aan een kleine en intieme film. Dat werd Instinct, het regiedebuut van Halina Reijn. 

Zeven jaar geleden maakte Carice van Houten Alles is familie, daarna vertrok ze naar Amerika om te werken aan haar internationale carrière en speelde ze onder andere een glansrol in Game of Thrones als de geheimzinnige priesteres Melisandre. Nu is ze weer terug op Nederlandse bodem en maakte ze de psychologische thriller Instinct, het regiedebuut van haar beste vriendin Halina Reijn. 

Verfrissend

Tussen de opnames van Game of Thrones door deed Carice allerlei andere dingen, maar toch had ze behoefte aan wat afwisseling. "Ik moet wel zeggen dat ik, juist door die machinerie van zo’n grote serie, snakte naar iets heel intiems en kleins, waar ik even iets totaal anders kon laten zien. Dat je niet met tweehonderd figuranten bezig bent, maar gewoon, net als in een theaterstuk, met z’n tweeën in een afgesloten ruimte zit. Dat vond ik wel verfrissend."

Article continues after the ad

Uitdaging

In Instinct speelt de actrice een psychologe die verliefd wordt op een veroordeelde verkrachter. Het was een heftige rol waar ze zich niet makkelijk in kon verplaatsen. "Dat vond ik de uitdaging ervan, dat het niet meteen een personage is waarvan je denkt: hé, haha, lachen, leuk type. Ik vond het juist leuk om een onbenaderbaar personage toch een hart te geven. Je hoeft niet per se sympathie voor haar te hebben, maar een bepaald soort empathie heb ik wel geprobeerd op te wekken.”

Samenwerking

De film is geregisseerd door haar beste vriendin Halina Reijn en die samenwerking beviel haar heel goed. "Het is heel fijn om door iemand te worden geregisseerd van wie je weet dat ze van je houdt." Omdat Halina zelf ook actrice is, liep het acteren en regisseren zo nu en dan in elkaar over. "Soms waren we het samen aan het regisseren en was zij het bijna aan het spelen, dan channelde ik haar een beetje. Ik denk dat we heel veel samen hebben gedaan."

Het complete interview met Carice van Houten, waarin ze vertelt waarom ze zelf geen film wil regisseren, staat in Veronica Magazine, nummer 40. 

Instinct draait vanaf donderdag 3 oktober in de bioscoop en is de Nederlandse inzending voor de Oscars.

More content below the advertising