Anita Witzier deinst nergens voor terug. Voor het nieuwe seizoen Anita Wordt Opgenomen brengt ze een bezoek aan de vrouwengevangenis. Veronica Magazine sprak haar hierover.

De Netflix serie Orange Is The New Black is een grote hit in Nederland. Het is natuurlijk fictie, maar niet alles is verzonnen, vertelt Anita Witzier. "Ook in het echte vrouwengevangenisleven zijn er seksuele verhoudingen. Lesbische vrouwen die bij het zien van al hun gevangenisgenoten knipogen dat ze met hun neus in de boter vallen.’’ Maar Anita viel niet echt in de smaak. Op de vraag of er met haar geflirt werd antwoord ze: "Mwoah. Neuh.”

Het is niet alleen kommer en kwel in de vrouwengevangenis. Er gebeuren ook hele mooie dingen. "De innige, hechte vriendschappen die er werden gesloten. Ook: de band tussen moeders en hun kinderen die op bezoek kwamen. Er op zo’n moment van samenzijn met een camera bij mogen zijn, is mooi maar tegelijkertijd verschrikkelijk rauw."

De gedetineerden gingen aan het einde van de dag de cel in, Anita ging naar huis. Hierdoor werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. “Dan snap je hoe dankbaar je mag zijn dat je terug kunt naar een thuis en in de tuin met de hond kunt spelen. Je kind kunt bellen wanneer je wilt. Boodschappen doen, koken, terrasjes pakken. Totale vrijheid.”

Article continues after the ad

Anita Wordt Opgenomen is vanaf 22 oktober wekelijks te zien op NPO 2.

More content below the advertising