Kaj Gorgels wordt de nieuwe presentator van Expeditie Robinson. Dat ging niet zonder slag of stoot. Wij leggen uit waarom er zoveel gedoe was rondom de presentatie van het realityprogramma. 

Het begin

Eind oktober belden radio 538-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga met Dennis Weening, toen nog ‘gewoon’ Expeditie Robinson-presentator. Ergens in de wandelgangen van Hilversum had Coen Swijnenberg een smeuïg gerucht gehoord: dat RTL Dennis eruit zou gooien en Art Rooijakkers op Robinson zou zetten. Swijnenberg dacht dat Rooijakkers dit in zijn contract had laten zetten. “Heel kut”, noemde Dennis het live in de uitzending. Maar dit was pas het begin van alle behind the scenes-rotzooi.

Article continues after the ad

Dennis Weening ‘stopt’

Eén dag na dat befaamde 538-interview trok RTL de beerput open: “Dennis Weening stopt met Expeditie Robinson”, zo meldde RTL Boulevard. Volgens RTL had Weening het te druk met zijn eigen bedrijf en ‘dit is in de toekomst niet te combineren met zijn werkzaamheden voor RTL’.

Ontslagen

“Het is wel heavy allemaal. Iedereen vraagt zich af waarom ik nou ben gestopt”, vertelt de ‘gestopte’ presentator een paar dagen later in Boulevard. Dan komt de aap uit de mouw. Dennis: “Mijn contract is niet verlengd. Laat ik het zo zeggen. RTL heeft een andere keuze gemaakt.” Stoppen is dus keiharde onzin, RTL kapte zélf met Dennis – niet andersom. Hij wilde absoluut niet stoppen.

Steek onder water

De pijnlijke puinhoop is echter nog niet afgelopen. Dit vuilnisvuurtje blijft maar groeien in omvang. In een noodgedwongen goedmaakverklaring zegt RTL: “Het klopt dat het contract van Dennis Weening enige tijd geleden is beëindigd.” En zo helpt RTL meteen ook het gerucht de wereld uit dat ‘ie zelf wilde stoppen. Wel geeft RTL een schop na: “In het belang van Dennis gaan wij hier in de media niet op in.” Geruchten over een ‘drankprobleem’ zijn volgens de presentator zélf onzin.

Art slaat terug

Mister Wie is de Mol? Art Rooijakkers voelde zich genoodzaakt om toch even duidelijk te maken dat hij deze problemen óók niet wilde veroorzaken. “Ik ben door RTL gevraagd toen ik overstapte om verschillende programma’s te presenteren. Toen hebben ze ook gevraagd of ik Robinson zou willen doen.” Maar nee hoor, daar had Art geen zin in. Het leek te veel op WIDM. “Dat hoeft niet voor mij.” Onbewust is deze rel wél uitgegroeid tot een soort WIDM: wie van de drie partijen houdt ons allemaal voor de gek?

The Art of Lying

Maar… zit Art hier nu gewoon te liegen?! Nadat ‘ie voor een tweede keer zei toch echt niet Robinson te gaan presenteren, komt ‘de Art’ nu alsnog uit de mouw. Hij wilde wél presenteren. Althans, als we Albert Verlinde mogen geloven, die dit pikante nieuwtje onthulde in 6 Inside. Volgens Albert zei Art dat ‘ie het wel wilde doen, maar niet het eerste jaar, dat zou onsympathiek zijn. RTL zei toen alvast tegen Dennis dat het voor hem ophield.

Conclusie?

Nou, concluderend kunnen we dus stellen dat wanneer Art niets zei over Robinson, Dennis nog gewoon op zijn plekje zou zitten. Maar door Arts uitspraak mocht hij het zelf óók niet meer doen en kreeg RTL een stinkend imago. Snap jij het nog? De zaak-Weening kent eigenlijk alleen maar verliezers. Nou Kaj Gorgels, hopelijk minder ophef in jouw seizoen!

More content below the advertising