The Kingdom

Jamie Foxx speelt de ervaren FBI-agent Ronald Fleury in een thriller over het moeizame onderzoek naar een bloedige aanslag op Amerikanen in Saoedi-Arabië. Het onderzoek wordt gehinderd door zand, hitte en taalproblemen, maar de belangrijkste hinderpaal is het cultuurverschil. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het verschil in mentaliteit. In Amerika kun je er ook in een subtiel justitieel onderzoek 'hard tegenaan gaan', in Saoedi-Arabië moet je rekening houden met allerlei kleine en grote fijngevoeligheden. Onder deze omstandigheden krijgen Ronald Fleury en zijn team een harde noot te kraken. Het onderzoek wordt nog iets moeizamer als blijkt dat de Saoedische autoriteiten Fleury en zijn medewerkers voor geen cent vertrouwen. Voor hen is de aanslag op het Amerikaanse kamp een Saoedische kwestie waarvoor geen buitenlandse hulp nodig is en zeker geen hulp van niet-moslims.

Recensie

Regisseur Berg heeft er voor gekozen om vooral een zinderend actiespektakel af te leveren, in plaats van een politieke thriller. Plaats van actie: Riyad, Saudi-Arabië, waar een bomexplosie een groot aantal Amerikaanse slachtoffers maakt. De film heeft een hoge amusementswaarde en veel strak geschoten actiescènes, maar veel politieke diepgang hoef je niet te verwachten. Daarvoor zijn de personages te stereotype en is de morele verontwaardiging net iets te eenzijdig.

Actie
Premium

Meer premium?

Meer tips voor de beste films op tv en on demand? Download nu GRATIS de Superguide app van Veronica Magazine: De tv-gids app voor het nieuwe tv-kijken.

App Store App Store
Facts
  • Duur: 110 minuten
  • Land: US
  • Kijkwijzer:
  • Regie: Peter Berg
  • Acteurs: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Chris Cooper, Jason Bateman, Jeremy Piven, Richard Jenkins, Ashraf Barhom, Ali Suliman, Tim McGraw, Kyle Chandler, Danny Huston, Frances Fisher
  • Bios release: 13-08-2007