BNN haalt alles uit de kast voor homovoetballer

Frank de Boer: 'Weinig voetballende homo's vanwege motoriek'

Tijdens een speciale thema-avond gaat BNN als vanouds een taboe doorbreken. De omroep maakt zich in FC Gay sterk voor acceptatie van homo's in de voetbalwereld. 

Johan Derksen heeft het aan tafel bij Voetbal International al verschillende malen geroepen: homoseksuele voetballers kunnen beter in de kast blijven. Volgens de vermakelijke bromsnor is het treurig, maar heb je als openlijke homo geen leven meer in de voetballerij. De sporters denken er zelf waarschijnlijk net zo over: in Nederland heeft namelijk nog nooit een profspeler toegegeven gay te zijn.

Homofoob

Juist om die reden wil BNN in FC Gay een lans breken voor homo's in het voetbal, die er ongetwijfeld gewoon moeten zijn. Sophie Hilbrand praat in de studio over de kwestie met KNVB-voorzitter Michael van Praag, oud-voetballer Evgeniy Levchenko en voetbaljournalist Frits Barend.Waarom is de voetbalwereld volgens hen zo homofoob?

Confrontatie

Een ervaringsdeskundige schuift aan in de persoon van Wensley Garden, een oud-voetballer van Helmond Sport die na zijn profcarrière wel durfde te bekennen dat hij op mannen valt. Dapper, maar toen hij nog betaald over het veld rende had hij dat niet gedurfd, vertelt hij. Met zijn oud-teamgenoten gaat hij nu op z'n Arie Boomsma's de confrontatie aan.

Aparte motoriek

Behalve het rondetafelgesprek levert het nieuwe BNN-talent Tim Hofman ook bijdrages vanuit het veld. Exclusief aan veronicamagazine.nl vertelt hij hoe er door voetballers, trainers en supporters werd gereageerd op zijn vraag waarom gays in de voetballerij not done zijn. 'Ajax-trainer Frank de Boer had de meest verrassende reactie. Volgens hem zijn er weinig homo's in de voetballerij vanwege hun aparte motoriek. Toen stond ik even met mijn mond vol tanden.'

De eerste versie van het promofilmpje voor FC Gay waarin de Ajax-trainer de gewraakte woorden spreekt was in het bezit van veronicamagazine.nl, maar hebben we van BNN offline moeten halen. Niet, zoals eerder gemeld, door druk vanuit Ajax, maar omdat de omroep zelf een aanpassing wilde maken. Niet in het fragment met De Boer, maar met de supporters, waar volgens BNN een stukje context ontbrak. De nieuwe promo hebben we inmiddels weer online staan.

Campagne

De beelden die Tim Hofman heeft geschoten zijn in ieder geval niet voor niets geweest. 'Michael van Praag heeft aangekondigd dat hij met de KNVB een grote campagne gaat starten tegen homofobie. Daarbij gaat hij onder andere een spot gebruiken die wij speciaal voor het programma hebben gemaakt.'

Of het balletje voor acceptatie daarmee aan het rollen gaat zal moeten blijken. FC Gay wordt zaterdag 4 augustus om 19:55 uur uitgezonden op Nederland 3.

Deze week in Veronica Magazine

  • Wat nou zomerstop? De complete zomergids!
  • Met 97 tips om de zomer door te komen
  • Dit mag je echt niet missen!
  • Interviews, recensies, lifestyle, muziek en nog veel meer!